Basit adımlar ile torrent hızınızı katlayın

10 adımda torrent hızınızı katlayın!

Torrentçiler için ISP'nin önemi

İnternet üzerinden dosya indirme(download) ve gönderme(upload) hızlarınızın maksimum seviyesini ISP'niz belirler. ISP'lerin pek çoğu ise spesifik oranlarda upload ve download hızlarına izin verirler. Bu nedenle bu adresten ilk olarak ISP'nizin durumunu öğrenmenizde ve dolayısıyla upload ve download hızınızı öğrenmenizde fayda var.


Doğru olan BitTorrent aracını belirleme

Şu an için internette onlarca torrent uygulaması bulunmaktadır; ancak bu uygulamalardan uTorrent gibi sadece bazıları sizin ihtiyacınızı gerektiği gibi karşılayabilir. Bunun dışında elbette sisteminizde bulunan torrent araçlarını her zaman en güncel haliyle kullanmanız da oldukça önemli. WikiPedia'dan diğer torrent araçlarının tam listesine ulaşmak için tıklayın.

Seed ve peer'ların yapısı

Peer, herhangi bir torrent dosyasını o an upload ya da download eden bilgisayara verilen isimdir. Seed ise paylaşılan bir dosyanın tamamını sisteminde bulunduran ve bunu torrent kullanıcılarının paylaşımına sunan bilgisayardır. Son olarak Leech ise, torrent'ten dosya indiren ancak henüz dosyayı tamamen sistemine indirmemiş ve bu haliyle torrent paylaşımında bulunan kullanıcılardır. Leecher indirmekte olduğu dosyayı tamamen sistemine indirmesinin ardından ise bir Seeder olacaktır. 

Yüksek torrent hızlarına ulaşmak için öncelikle rakamlarla yakından ilgilenmemiz gerekiyor. Seeder'ların sayısı ne kadar çok olursa, torrent hızınız da o oranda fazla olacaktır. Kısacası torrent'te bir dosyayı en hızlı şekilde bilgisayarlara indirilebilmesi için Seeder'ların sayısının yüksek, Leecher'ların ise düşük olması gerekir. 

Güvenlik Duvarınıza ince ayar

Bilgisayarların güvenliği için kurulan Firewall yani güvenlik duvarı yazılımları, BitTorrent bağlantısında gelen tüm dosyaları bloke edebilir. Bu nedenle güvenlik duvarınızı manuel olarak, yani ayarları bizzat siz belirleyerek BitTorrent'inizin önünü açabilirsiniz. Ancak BitTorrent'i rahatlatmak için de güvenlik duvarınızı tamamen kapatmanız doğru bir yaklaşım olmaz; zira böyle bir durumda bilgisayarınız internet üzerinden gelebilecek olası tüm saldırılara karşı savunmasız kalabilir.

Upload hızınızı sınırlayın

p2p yani peer to peer ağları söz konusu olduğunda upload oranının download hızınızı doğrudan etkilediğini bilmenizde büyük fayda var. Hız testinin akabinde ekrana gelen sonuç bölümünde gördüğünüz upload hızınız, bu konuda size bir fikir verecektir. Hız testinin ardından BitTorrent aracınıza girerek maksimum upload hızınızın yaklaşık %80'iine göre upload oranınızı belirleyin.

Farklı bir port'u deneyin

BitTorrent protokolü için varsayılan port numaraları 6881 ila 6999 arasındadır. Yüksek bant genişliğ kullanımını paylaşan BitTorrent olarak ISP'ler bu portlar üzerinde baskı uyguladığından dolayı, farklı bir port'u tercih etmeniz torrent hızınıza da olumlu yönde yansıyacaktır. Bunun için torrent aracınızda farklı bir port numarası belirleyerek (10000 ve üzeri gibi) bu tür problemlerden kurtulabilirsiniz. Varsayılan olarak, uTorrent portu, yazılım her açıldığında yeniden belirlenir ve farklı bir değer alır. Spesifik bir port'u belirlemek istediğinizde ise uTorrent'in Randomiza Port ayarını pasif konuma getirmeniz gerekiyor.

Genişbant ve bağlantılar

Bağlantıların global maksimum oranı, herhangi bir p2p alışverişi için bir BitTorrent istemcisinin kullanabileceği maksimum bağlantı oranını gösterir. Bu nedenle bu ayarı 'Çok Yüksek' yapmak, yüksek hızlara ulaşacağınız anlamına gelmez. Örneğin 256kbps bağlantısı olan bir kullanıcının ayarı bu durumda 130 olabilir.

Bunun yanı sıra Torrent başına internete bağlı olan maksimum peer sayısı da, bir BitTorrent istemcisinin bağlanabileceği maksimum peer sayısıyla doğru orantılıdır. Örneğin 256kbps hızındaki bir bağlantı için varsayılan ayar olarak 70 rakamı belirlenebilir.

Torrent başına upload slot rakamı da, bir p2p alışverişi için, BitTorrent istemcisinin upload edebileceği maksimum peer sayısını gösterir. Bu ayarın düşük tutulması download hızınızı da etkileyebilir. Bu nedenle 256kbps'lik bir bağlantı için 3 rakamı uygundur. 

Protokol Şifreleme

Bazı ISP'ler 'abi' olarak hareket etmeyi severler ve p2p protokolleri için bant genişliğini daraltabilir. Oysa torrent uygulamalarının birçoğunda bulunan Protocol Encryption yani Protokol Şifreleme, bu sınırlamaların göz ardı edilmesine yardımcı olabilir. Bunun için Protocol Encryption altından Outgoing ayarını Enable olarak belirleyerek ve Allow incoming legacy connections'ı seçili bir hale getirerek torrent'in bu işlevinden faydalanabilirsiniz.

Yarı açık TCP bağlantı sayısını arttırmak

Bu figür ise bir torrent istemcisinin simultane olarak herhangi bir zamanda ulaşabileceği maksimum bağlantı sayısını gösterir. SP2 veya SP3'lü Windows XP ise virüs tehdidine karşı varsayılan olarak bu rakamı 10 olarak belirler. Ancak bu rakam, torrent'in ulaşabileceği maksimum hız oranını düşüreceğinden dolayı bu rakamın daha yüksek tutulması gerekir. 

Bu rakamı değiştirmek içinEvID4226Patch isimli dosyayı sisteminize indirin. Uygulamayı çalıştırdıktan sonra uTorrent için Options>Preferences>Advanced>net.max_halfopen seçeneğini bulun ve bu bölüme 50 ila 100 arası bir değer atayın. Ancak net.max_halfopen'ın TCPIP.SYS'deki değerden daha düşük olmasına dikkat edin. 

son olarak...

BitTorrent istemcilerinin pek çoğu indirilmekte olan dosyaların görüntülenebilmesine izin vermektedir. Böylece söz konusu dosya indirilme esnasında gereksiz görüldüğünde dosyanın tamamen sisteme indirilmesinin beklenmesine gerek kalmadan indirilme işlemi iptal edilebilir.
chiponline' dan alıntıdır
Google+'da Paylaş

Hakkında RedkitToledo

    Blogger Yorumları
    Facebook Yorumları

0 yorum:

Yorum Gönder