Saklanma uzmanı sitenin yapısı açıklandı!


Torrent denilince ilk akla gelen siteler arasında yer alan “The Pirate Bay” yıllardır internet dünyasında büyük bir savaş veriyor. Hakkında açılan davalara ve çeşitli kapatma olaylarına rağmen dev site halen çalışmaya devam ediyor ve hiçbir şekilde yakalanmış da değil. Peki bu büyük yapı nasıl işliyor? Nasıl çalışıyor da yakalanmıyor? Telif hakları, kanunlar, yasalar ve yasaklarla alakalı konuları araştıran TorrentFreak ekibi bu bilinmeyen konuyu ortaya koydu!
the_pirate_bay_logo
The Pirate Bay ekibinin sahip olduğu fiziksel bir sunucunun olmadığını öncelikle belirtelim. Çünkü torrent devi polis baskınlarına karşı da akıllıca bir önlem almış. Torrent her ne kadar yasal olmasa da “önlem” kelimesini kullandık çünkü kendileri bu şekilde tanımlıyor. Tüm dünyaya dosya paylaşımı yapan sitenin sanal olarak toplam 21 makinesi var. Makineden kastımız sunucular! Dünyanın çeşitli yerlerinde bulunan ve reklam sağlayan bulut sistemi sağlayıcılarının sistemleri kullanılıyor.
21 ayrı sunucu tek başına tüm yükü çekmiyor, sitenin farklı işlevleri için hepsi farklı sunuculara ayrılmış. Hepsini saymak gerekirse bunlardan sekizi web işlemleri için görevli, altı tanesi site içi aramalar, ikisi veri tabanı. Geriye kalanlar ise birer tane. İstatistiklerle ilgilenen, sanal proxy siteleriyle ilgilenen, kontrolü sağlayan ve torrentlerin çalışmasıyla görevli birer makinenin haricinde tüm bu sistemin yük dengesini sağlayan bir de Linux sanal sunucu var. Aslında bu Linux sisteminin dengesinden kasıt tüm bu sanal yapıyı örtmek, ne yapıldığını gizlemek için görevli.
İşin sırrı temelde bulut sistemi üzerine kurulu çünkü baskın olduğu takdirde kanıt niteliği taşıyacak herhangi bir sunucu ortada yok. Üstelik bu iş için atanan sanal sunucular The Pirate Bay’e çalıştıklarını da bilmiyor! Bu sayede yapı tamamen gizli kalıyor.
Google+'da Paylaş

Hakkında RedkitToledo

    Blogger Yorumları
    Facebook Yorumları

0 yorum:

Yorum Gönder