Android Root Nedir ? Nasıl kurulur ? Nasıl Kaldırılır ?

Root Nedir?

Root yapmanın ne işe yaradığını anlatmaya başlamadan önce Root yetkisinin ne işe yaradığından bahsetmek istiyorum. Windows’ta bildiğiniz gibi Administrator adında bir yönetici hesabı bulunuyor. Bu hesap ile Windows’taki tüm özel ayarlara ve dosyalara tam yetkiyle erişim sağlayabiliyorsunuz. Administrator hesabının Linux’teki karşılığı ise Root olarak kullanılıyor. Android de Linux tabanlı bir işletim sistemi olduğundan, Linux'te kullanılan terimler Android için de geçerli duruma geliyor. Cihaz üreticileri, telefondaki Root yetkilerini kullanıcıya kısıtlayarak telefon üzerinde tam kontrol sağlamalarını engelliyorlar. Bu da binlerce lira verip aldığınız cihazı, üreticinin istediği gibi kullanmak zorunda kalmanıza neden oluyor. Bu durum size de mantıksız geliyorsa, root işlemini yapmak kaçınılmaz gibi görünüyor.

Root Ne İşe Yarar?

Android telefonunuzu root’ladığınız zaman telefon üzerinde tam bir hakimiyet sağlayabiliyorsunuz. Bunlardan birkaçını sıralamak gerekirse;
  • Cihazınıza, istediğiniz bir özelleştirilmiş ROM yükleyebilirsiniz. Bu şekilde çeşitli özellikleri hazır olarak kullanmaya başlayabilirsiniz.
  • Cihazınızın ekran ayarları, flaş ışığı yükseltmesi, ses şiddeti ayarları, işlemci hız aşırtma işlemleri, gizli dosyalar, kamera yazılımları gibi her özelliğinde değişiklikler yapabilir, Linux’un sınırsız dünyasından faydalanabilirsiniz.
  • Play Store üzerinde yer alan ve sadece Root’lu cihazlarda kullanılabilen uygulamaları kolaylıkla indirip, kurabilirsiniz.
  • Düşük hafızalı bir telefona sahipseniz, programların hafıza kartına yüklenmesini sağlayabilirsiniz.
  • Cihazınızdaki tüm işlemleri otomatikleştiren Tasker uygulaması rootsuz cihazlarda da çalışıyor ancak, rootlu cihazlarda daha fonksiyonel çalışıyor diyebilirim. 3G’yi ve GPS’i kapatıp açma, işlemci hızını değiştirme gibi işlemleri otomatik hale getirebilirsiniz.
  • Uygulamalar içerisinde yer alan reklamlar bazen can sıkıcı bir hal alabiliyor. Ancak rootlu bir telefona sahipseniz şanslısınız. Çünkü çeşitli uygulamalar aracılığıyla bu reklamları kaldırmak mümkün.
  • Yeni bir Android telefona geçiş yapacaksanız, eski cihazınızda yer alan verilerinizi yedeklemek büyük kolaylık sağlayacaktır. Bu konuda Titanium Backup uygulaması işinizi rahatlıkla görecektir.
  • Artık güncelleme almayan bir modele sahipseniz, yeni güncellemelerden geri kalmayacaksınız. Yeni güncelleme yayınlanır yayınlanmaz, cihazınıza yükleyip kullanmaya başlayabilirsiniz.


  • Root Nasıl Atılır ?

    Samsung Telefonlarda
    1- İndirmeniz gereken dosyayı indirdikten sonra bilgisayarınıza Odin3 programını indirip kuruyoruz ve çalıştırıyoruz.
    odin2-Telefonumuzu kapatıp  ses kısma + home tuşu ve güç düğmesine aynı anda basılı tutuyoruz.galaxys4
    3-Karşımıza gelen ekranda ses açma tuşuna basıp download moduna alıyoruz
    galaxys42
    4-Karşımıza gelen ekranda telefonumuz download moduna girmiş olacaktır ve telefonumuzu bilgisayara bağlıyoruz.
    galaxys43
    5-Daha sonra bilgisayara geçiyoruz Odin programından PDA tuşuna basıyoruz ve indirmiş olduğumuz klasörün içinden CF-Auto-Root-ja3g-ja3gxx-gti9500.tar.md5 adlı dosyayı seçiyoruz.Ardından start diyip işlemin bitmesini bekliyoruz.
    odin26-Son aşama ise cihazımızı açıp menüye giriyoruz eğer menüde SuperSU uygulaması var ise işleminiz başarılı bitmiş demektir.

    galaxys44
    Odin3 programını indirmek için buraya tıklayınız.
  • İlk önce telefonunuzun modeline uygun dosyaları indirmeniz gerekecek bu anlatımda Samsung Galaxy S4 kullanılmıştır Galaxy S4 modeline uygun dosyalar makalenin en altında yer almaktadır.

  • HTC Akıllı Telefonlarında Root İşlemi :
    Özel yazılım konusunda belki de en özgür telefon firmalarından biri HTC. Özellikle XDA'nın geliştirdiği özel ROM'lar ile HTC DesireAndroid 2.3.5 ve3.2.6 sürümüne sahip ROM'ları kullanabiliyor. Ayrıca yazılımsal olarak Beats Audio ses profiline bile sahip olabiliyor. Kısaca sonsuz bir dünyadan bahsediyoruz. Kendiniz bir ROM'u özelleştirebilir hatta açılış animasyonuna kendi kafanıza göre birşeyler yükleyebilirsiniz. Evet bu bölümde HTCcihazların nasıl rootlanacağını anlatıyoruz.
    HTC, akıllı telefonlarına S-On yani Security On adında bir koruma bulunduruyor. Bu koruma sayesinde Root işlemi biraz güçleşiyor. HTC'ninBootLoader politikasındaki değişiklik sebebiyle tüm cihazlar bu değişiklikten yayarlanamıyor. Aşağıda yazdığım modeller S-OFF işlemi yapılmadan root olamıyor.
    -HTC Desire
    -HTC Wildfire
    -HTC Aria
    -HTC Incredible S
    -HTC Droid Icredible 2
    -HTC Desire S
    -HTC View
    -HTC Flyer Tab
    -HTC Sensation
    -HTC Evo 3D
    Yukarıdaki modellerden birine sahipseniz, S-OFF işlemi yapıp, Rootetmeniz gerekiyor. Şimdi gelelim nasıl yapıldığına.
  • HTC'de S-Off nasıl yapılır ?
    Alpharev takımının geliştirdiği Revolutionary S-OFF aracı geliştirdi. Bu program ile çok rahat bir şekilde cihazı root edebiliyorsunuz.
    S-OFF ve Root işlemi sonrasında telefonun garantisi gidebilir. Orjinal yazılımı yedekleyin ve garantilik bir durum olduğunda eski haline çevirin.
    Önceki sayfasında listesini verdiğimiz telefonlar için Revolutionary adlı yazılım, Aşağıda sürüm numaraları ile beraber telefonları yazacağım. Bu kodlara sahip telefonlarda kullanılabilir.
    -HTC Desire 0.93.0001
    -HTC Wildfire 1.01.0001
    -HTC Aria 1.02.0000
    -HTC Incredible S 1.09.0000 ve 1.13.0000
    -HTC Droid Icredible 2 0.97.0000
    -HTC Desire S 0.98.0000 ve 0.98.0002
    -HTC View 1.09.0000 ve 0.13.0000
    -HTC Flyer Tab 1.10.0000
    -HTC Sensation 1.17.0006-0008-0011 ve .00012
    -HTC Evo 3D 1.30.000 ve 1.40.0000
    Yukarıda verdiğim numaralar, telefonların HBoot versiyonları. Her HTCtelefonu, Ses kısma ve güç tuşlarına telefonu açarken aynı anda basarsanız,HBoot ekranı açılacaktır. En üst alanın bir altındaki kod oluyor bunlar.
    Gelelim ikinci adıma. Şimdi telefonunuz, Bilgisayara tanıtılması gerek. HBoot ekranında iken telefonu USB'den bilgisayara bağlıyorsunuz. Android diye direk yeni donanım bulundu ibaresini görmeniz lazım.
    S-OFF işlemi tüm telefonlar için aynıdır 
  • Android işletim sistemini kullanan okurlarımız bu yazıya kulak versinler. Android Root nedir? Nasıl Yapılır? Bu rehberde bilmeniz gerekenleri anlatıyoruz.

  • HTC S-OFF yapılış adımları :
    Başlıcana iki tane S-OFF yapılış yöntemi bulunuyor. Size kolay geleni yapın. 1. ve 2. yöntem diye ayırdım. Sonra eksik yazılmış, yapamadım demeyin. İllaki iki yöntemden birini yapabilirsiniz. Hala yapamayan varsa aşağıya soru yazabilir ben de cevaplarım.
    1.Yöntem
    -Alpharev'in sitesinden Download Windows a tıklayın. Revolutionary aracı indirin. Siteyi kapamayın. Yukarıdaki penceredeki gerekli bilgileri boşluklara yazıp, Serial Key'ini almak için devam edin.
    -İndirdiğiniz aracın zip dosyasını bir klasöre çıkartın. Zip'teki tüm dosyalar aynı klasörde olmalı.
    -Ayarlar/Uygulamalar/Geliştirme menüsüne girip USB Debugging işretleyin.(HTC sync yüklü ise kaldırın)
    -Cihazınızı USB kablosuyla bilgisayara takın, sadece sarj modunda takın.
    -S-OFF aracını indirip çıkardığınız klasöre gidip revolutionary.exe dosyasını çalıştırın.Windows Vista ya da 7 kullanıyorsanız sağ tıklayıp yönetici olarak çalıştırın.
    -Ekranda bir komut penceresi açılacaktır.En son komut satırında cihazınızın Serial Key'ini göreceksiniz.Bu Key'i 2. adımda açık bıraktığımız aracın web sitesindeki pencerenin son seçeneğine yazıp Generate Key butonuna tıklayın.
    -Bu pencerenin üstünde çıkan yeşil penceredeki sayı ve rakamalardan oluşan kodu kopyalayıp Komut istemine yapıştırın.(olmuyorsa yazın) Daha sonra Enter tuşuna basıp bekleyin cihazınız S-OFF olacaktır.
    -Yükleme sırasında size ClockworkMOD Recovery'sinin yüklenmesini isteyip istemediğiniz soracak Yes (Evet) için Y ya da No (Hayır) için N yazıp Enter'a basmanız söylenir. Y yazıp Enter'a basarak devam edin.
    -Yükleme sırasında cihazınız açılıp kapanabilir. Kesinlikle USB kablosunu çıkarmayınız. İşlemler 5-10 dakika sürebilir.Panikleyip yanlış birşey yapmayın.
    -İşlemler bittiğinde cihazınız kendi kendine açılacaktır. İlk açılış normalden uzun sürecektir. Bootloader modunda açılırsa Güç butonuna basılı tutarak kapatıp kendiniz açın.
    Artık HTC telefonunuz S-OFF oldu. Bu yöntem sizlere zor geldi ise ikinci bir yolu olan pratik yolu da anlatacağım. Sonra eksik anlattınız demeyin.
    -Alpharev'in sitesinden "AlphaRev 1.8 HBOOT reflash utility" üzerine tıklayıp s:off için gerekli olan image dosyasını indiriyoruz.
    -Eğer CD'miz var ise bu indirdiğimiz .img dosyasını herhangi bir CD yazma programı ile CD'ye yazıyoruz.
    -Eğer CD yok USB belleğimiz var ise http://www.pendrivelinux.com/universal-u...-as-1-2-3/ bu siteden programı indiriyoruz.
    -Usb belleğimizi temizliyoruz.
    -İndirdiğimiz programdan "Try Unlisted İSO(New Syslinux)" seçeneğini seçiyoruz.
    -Daha sonra "Browse" seçeneğine tıklayıp indirdiğimiz alpharev img dosyasını seçiyoruz.
    -Son olarak usb sürücümüz hangi bilgisayarımızda hangi harfli dizinde ise alttan o harfi seçip "create" butonunu tıklayıp işlemin bitmesini bekliyoruz.
    -Bilgisayarı kapatın ve Bios'dan CD ya da USB'den boot olacak şekilde açın.
    -Bilgisayarımıza oluşturduğumuz CD ya da USB diski okuyacak ve Windows'a girmeden istediğimiz yazılıma geçecek.
    -Telefonumuzda ayarlar/uygulamar/geliştirme/usb hata ayıklama ve uyanık kal kısımlarını tikliyoruz.
    -Bilgisayarda "waiting your device" yazısını görünce telefonumuzu usb ile bilgisayara bağlıyoruz.
    -Bundan sonraki işlemleri bilgisayar kendisi halledecek program sizden müdahele etmenizi istemediği sürece telafona elinizi sürmeyin. Bu noktada oluşacak hata cihazı bloke edebilir.
    -İşlemler sırasında Telefonunuz bir kaç kez kapanıp açılacak lütfen panik yaparak telefonunuz ile oynamayın.
    -Program ekranında "Hboot flasher succesfully" yazısı görene kadar müdaheleden kaçının bu ibare karşınıza çıkınca telefonunuzu usbden çekebilirsiniz.
    -Telefonunuzu ses kısma ve açma kapama tuşuna basarak açıp, Hboot ekranına girdiğinizde en üstte S-OFF ibaresini gördüğünüz an işlem gerçekleşmiş oluyor. 
    İki farklı S-OFF işlemini sizlere anlattım. Artık telefonlarınız S-OFF oldu. Artık Root işlemine geçebiiriz.
    • Alpharev'in sitesinden Download Windows a tıklayın. Revolutionary aracı indirin. Siteyi kapamayın. Yukarıdaki penceredeki gerekli bilgileri boşluklara yazıp, Serial Key'ini almak için devam edin.
    • İndirdiğiniz aracın zip dosyasını bir klasöre çıkartın. Zip'teki tüm dosyalar aynı klasörde olmalı.
    • Ayarlar/Uygulamalar/Geliştirme menüsüne girip USB Debugging işretleyin.(HTC sync yüklü ise kaldırın)
    • Cihazınızı USB kablosuyla bilgisayara takın, sadece sarj modunda takın.
    • S-OFF aracını indirip çıkardığınız klasöre gidip revolutionary.exe dosyasını çalıştırın.Windows Vista ya da 7 kullanıyorsanız sağ tıklayıp yönetici olarak çalıştırın.
    • Ekranda bir komut penceresi açılacaktır.En son komut satırında cihazınızın Serial Key'ini göreceksiniz.Bu Key'i 2. adımda açık bıraktığımız aracın web sitesindeki pencerenin son seçeneğine yazıp Generate Key butonuna tıklayın.
    • Bu pencerenin üstünde çıkan yeşil penceredeki sayı ve rakamalardan oluşan kodu kopyalayıp Komut istemine yapıştırın.(olmuyorsa yazın) Daha sonra Enter tuşuna basıp bekleyin cihazınız S-OFF olacaktır.
    • Yükleme sırasında size ClockworkMOD Recovery'sinin yüklenmesini isteyip istemediğiniz soracak Yes (Evet) için Y ya da No (Hayır) için N yazıp Enter'a basmanız söylenir. Y yazıp Enter'a basarak devam edin.
    • Yükleme sırasında cihazınız açılıp kapanabilir. Kesinlikle USB kablosunu çıkarmayınız. İşlemler 5-10 dakika sürebilir.Panikleyip yanlış birşey yapmayın.
    • İşlemler bittiğinde cihazınız kendi kendine açılacaktır. İlk açılış normalden uzun sürecektir. Bootloader modunda açılırsa Güç butonuna basılı tutarak kapatıp kendiniz açın.
    Artık HTC telefonunuz S-OFF oldu. Bu yöntem sizlere zor geldi ise ikinci bir yolu olan pratik yolu da anlatacağım.
  • 2. Yöntem
  • Alpharev'in sitesinden "AlphaRev 1.8 HBOOT reflash utility" üzerine tıklayıp s:off için gerekli olan image dosyasını indiriyoruz.Eğer CD'miz var ise bu indirdiğimiz .img dosyasını herhangi bir CD yazma programı ile CD'ye yazıyoruz.Eğer CD yok USB belleğimiz var ise buradaki siteden programı indiriyoruz.Usb belleğimizi temizliyoruz.İndirdiğimiz programdan "Try Unlisted İSO(New Syslinux)" seçeneğini seçiyoruz.
  • Daha sonra "Browse" seçeneğine tıklayıp indirdiğimiz alpharev img dosyasını seçiyoruz.Son olarak usb sürücümüz hangi bilgisayarımızda hangi harfli dizinde ise alttan o harfi seçip "create" butonunu tıklayıp işlemin bitmesini bekliyoruz.
  • Bilgisayarı kapatın ve Bios'dan CD ya da USB'den boot olacak şekilde açın.Bilgisayarımıza oluşturduğumuz CD ya da USB diski okuyacak ve Windows'a girmeden istediğimiz yazılıma geçecek.Telefonumuzda ayarlar/uygulamar/geliştirme/usb hata ayıklama ve uyanık kal kısımlarını tikliyoruz.Bilgisayarda "waiting your device" yazısını görünce telefonumuzu usb ile bilgisayara bağlıyoruz.
  • Bundan sonraki işlemleri bilgisayar kendisi halledecek program sizden müdahele etmenizi istemediği sürece telafona elinizi sürmeyin. Bu noktada oluşacak hata cihazı bloke edebilir.İşlemler sırasında Telefonunuz bir kaç kez kapanıp açılacak lütfen panik yaparak telefonunuz ile oynamayın.Program ekranında "Hboot flasher succesfully" yazısı görene kadar müdaheleden kaçının bu ibare karşınıza çıkınca telefonunuzu usbden çekebilirsiniz.
  • Telefonunuzu ses kısma ve açma kapama tuşuna basarak açıp, Hboot ekranına girdiğinizde en üstte S-OFF ibaresini gördüğünüz an işlem gerçekleşmiş oluyor. İki farklı S-OFF işlemini sizlere anlattım. Artık telefonlarınız S-OFF oldu. Artık Root işlemine geçebiiriz.
  • Adım Adım HTC, Root etme işlemi : 
  • Özellikle baştan belirtelim. Her telefonun Root'lu zip dosyaları farklıdır. Mesela HTC Incredible S kullanıyorsunuz. Sensation root dosyasını işlemlerde kullanırsanız,  telefonunuz bir daha açılmayabilir. Özellikle telefonunuza uygun Rootlama dosyası bulun. Bir sürü HTC cihaz var buraya hepsinin linkini koyamayız. Ayrıca yasal bir işlem olmadığı için koyamayız.
  • Telefonunuzun modeline göre cihazınızı rootlayacak dosyayı indirin. Cihazınızı USB ile bilgisayara bağlayın. Üstteki uyarılar barına gelen USB Storage (USB Depolama) uyarısını seçip aktif hale getirerek cihazınızı bilgisayara depolama birimi olarak tanıtın. İndirdiğiniz dosyayı herhangi bir dizine kopyalayın. Cihazınızı USB'den çekip kapatın.
  • Ses Kısma ve Güç tuşlarına basılı tutarak Bootloader'da başlatın. Ses Butonlarını kullanarak RECOVERY seçeneğine gelip Güç butonuyla seçin. Cihazınız Recovery modunda başlayana kadar bekleyin. Recovery moduna girdikten sonra, menüden install zip from sdcard seçeneğini seçin. Gelen menüden choose zip from sdcard seçeneğini seçin. İndirdiğiniz root dosyasını kopyaladığınız dizine gidip seçin. Yüklenene kadar bekleyin. Recovery ana menüsüne dönün. İlk seçenek olan reboot system now uygulayın. Telefonunuz açıldığında Menüdeki uygulamalar arasında SuperUser'ı da görüyorsanız cihazınız artık hem S-OFF hem de ROOT'ludur.

  • LG  Root Yapma

    • Driverlar yüklü değilse LG PC Suite uygulamasını indirin ve yükleyin.
    • USB kablosu ile telefonu LG Yazılımı modunda bilgisayara bağlayın.
    • Eğer bi sorun olmadıysa PC Suite uygulamasında resimdeki gibi cihazınızı görmeniz lazım.



    • Telefondan Geliştirici modunu aktif edin. (Ayarlar > Genel sekmesi > Telefon hakkında > Yazılım bilgileri sayfasında Yapım numarası seçeneğine 7 defatıklıyoruz)
    • USB Hata Ayıklama ve Sahte Konumlara İzin Ver seçeneklerini işaretleyin. (Ayarlar Genel > Geliştirici seçenekleri)
    • Bilinmeyen kaynakları etkinleştirip Uygulamaları Doğrula seçeneğini devre dışı bırakın. (Ayarlar > Genel > Güvenlik)
    • Root dosyasını indirin ve arşivden çıkartın.
    • Telefonu bilgisayara USB kablosu ile bağlayın ve bağlantı seçeneği olarak Telefonu şarj edini seçin.
    • Arşivden çıkarttığınız root klasörü içerisindeki root.bat dosyasını çalıştırın.
    • Karşınıza çıkan her yazıyı Enter tuşu ile geçin.
    • İşlemler tamamlanınca açılan Dos penceresi kapanacaktır.
    • Pencere kapandıktan sonra telefonun bilgisayar ile bağlantısını kesin.
    • USB Hata Ayıklama seçeneğinin işaretini kaldırın ve birkaç saniye sonra tekrar işaretleyin.
    • Telefonu bilgisayara bağlayıp root.bat dosyasını tekrar çalıştırın.
    • Yine her çıkan yazıda Enter tuşuna basın.
    • İşlemler tamamlanıp Dos penceresi kapandığında root işlemi tamamlanmış demektir.
    • Menüye Superuser uygulaması geldi ise sorunsuz root işlemini gerçekleştirdiniz demektir.



Root Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Root işlemi gerçekten önemli bir işlem olduğundan, çok dikkat edilmesi gerekiyor. Bilinçsizce yapılan her işlem cihazın Brick olmasına, yani kullanılamaz hale gelmesine neden olabilir. Her cihazın ve modelin root işlemi farklı olduğundan, bu konuda tam olarak bilgi sahibi olmadan yapmamanızı tavsiye ediyorum. İleri düzey bilgi sahibi olmak için bu konuda bilgi paylaşılan web sitelerini detaylıca incelemenizi öneririm. Ayrıca şunu da belirtmekte fayda var, root işlemi cihazınızın garanti dışı kalmasına neden olacaktır. Eğer yeni bir cihaz aldıysanız ve root işlemleri konusunda geniş bilgiye sahip değilseniz, yapmamanız daha sağlıklı olacaktır.


Root Nasıl Kaldırılır?

Root ettiğiniz cihazınızdan root yetkisini kaldırmak isterseniz, bunun en basit yolu telefonunuza tekrarfirmware yüklemenizdir. Bir başka yöntem ise SuperOneClick isimli programı kullanarak, root yapıyormuş gibi cihazınızı bağlayıp Unroot butonuna basmanız yeterli olacaktır.
Google+'da Paylaş

Hakkında RedkitToledo

    Blogger Yorumları
    Facebook Yorumları

0 yorum:

Yorum Gönder